Home

Risicoprofiel

Risicoprofiel opstellen

 

Alle mensen boven de 50 kunnen bij ons terecht om een cardio-vasculair risicoprofiel op te stellen. Misschien kent u het onder de naam  'APK'-tje of check-up. Alleen bij preventie van hart- en vaatziekten is aangetoond dat het doen van onderzoeken zin heeft. U voelt niets van een hoge bloeddruk of als u nieren minder functioneren. Een totale check up van longen of andere organen, wanneer u geen klachten heeft, is niet zinvol.  

 

U kunt ook zelf op de website "Preventie consult" een schatting maken van uw risico op hart- en vaatziekten en suikerziekte (zie link hiernaast bij Info risicoprofiel). Bij deze schatting wordt geen rekening gehouden met uw cholesterol, nierfunctie, suiker en uw bloeddruk. 

 

Wat kan de huisarts voor u betekenen?

 

Het doel is het voorkomen van (nieuwe) hart- en vaatziekten. Als u nog nooit eerder een hartinfarct of beroerte heeft gehad noemen we dit primaire preventie. Als u al een voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten heeft, moeten we voorkomen dat u verergering van uw klachten krijgt of opnieuw een infarct of iets dergelijks: dit noemen we secundaire preventie.

Als u niet onder controle bent voor hoge bloeddruk, hartziekten, diabetes of nierziekten, kunt u bij de assistente een consult aanvragen onder vermelding van "risicoberekening hart- en vaatziekten". U krijgt een patiëntenbrief 'opstellen risicoprofiel' (zie ook de link hiernaast) mee, een vragenlijst over uw leefstijl (zie hiernaast) en een labformulier voor onderzoek op oa cholesterol, nierfunctie, suiker en eiwit in de urine. Enkele dagen nadat u geprikt bent, kunt u een afspraak maken bij de praktijkondersteuner (POH) op het CVRM-spreekuur. CVRM betekend cardiovasculair risicomanagement. De uitslagen worden besproken, uw bloeddruk, gewicht en lengte worden gemeten en er wordt gevraagd naar uw leefgewoontes en een eventuele familiehistorie voor hart- en vaatziekten.
Uit al deze gegevens kan het risico op het ontwikkelen van hart- of vaatziekten berekend worden. Mocht dit risico duidelijk verhoogd blijken, dan zal er in overleg met u een vervolgtraject worden ingesteld.

© 2019 Samenwerkende Huisartsen de Waterling. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.