Wognum Nieuws

Nieuws Wognum

Beste patiënten!

 

Naar aanleiding van alle onrust over en de daarna ingestelde prikstop van het AstraZeneca vaccin willen wij u hierover berichten en uitleggen waarom wij denken dat vaccineren -óók met AstraZeneca!- veilig én heel effectief is. Zeker voor uw leeftijdsgroep!

Wij vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk personen zich laten vaccineren. Allereerst om te voorkomen dat u, uw naasten en geliefden ernstig ziek worden, maar ook om onze samenleving te “verlossen” van de strakke coronamaatregelen.

 

Wij hebben de vaccinatie op vrijdag 9 april gepland voor:

 • Personen van geboortejaar 1956 tot en met geboortejaar 1960.
 • Personen met het syndroom van Down geboren van 1946 tot en met 2002.
 • Personen met en morbide obesitas (BMI > 40) geboren van 1946 tot en met 2002.
 • Personen > 65 die niet in staat zijn om naar een GGD vaccinatiepunt te gaan.

 

Waarom vinden wij de corona-vaccinatie belangrijk en veilig?     

Wat cijfers:

Momenteel worden iedere week ruim 1500 COVID-19 patiënten opgenomen in de ziekenhuizen, met een gemiddelde leeftijd van 63 jaar, uw leeftijdsgroep. Er overlijden in deze periode iedere week bijna 200 Nederlanders -in en buiten het ziekenhuis- aan de gevolgen van COVID-19. Meestal 70+’ers, maar iedere week toch ook 10 -20 personen in de leeftijd 60-70 jaar. In Engeland en in Israël ziet men dat na massale vaccinaties de opnamecijfers in ziekenhuizen drastisch dalen.

 

AstraZeneca is een effectief en veilig vaccin

Een paar weken na de 1e prik bent u al voor 80% beschermd tegen ernstige vormen van de ziekte COVID-19 (ziekenhuisopname noodzakelijk of overlijden). Na de 2e prik stijgt dit percentage tot vrijwel 100% bescherming. U loopt dan nauwelijks meer risico op een ziekenhuis/IC opname of op overlijden door COVID-19. Als u na vaccinatie onverhoopt tóch door het Coronavirus besmet raakt ( u bent voor 60% beschermd), dan zal de ziekte bij u véél minder ernstig verlopen.

 

Klachten van de prik zelf

Die treden vaker op dan na de bekende jaarlijkse griepprik, maar zijn doorgaans mild. Het gaat dan bijvoorbeeld om 1-2 dagen hoofdpijn, koorts of rillerigheid, pijnlijke spieren en gewrichten, pijnlijke (geprikte) bovenarm. Maar veel mensen hebben daarentegen geen of minimale klachten. Ernstige bijwerkingen van alle vaccins zijn zeldzaam. Ieder vaccin -dus óók Pfizer, Moderna en straks Janssen- kent kleine gezondheidsrisico’s. De kans dat u aan een coronavaccinatie komt te overlijden is echt extreem laag: in de VS is berekend dat die kans even klein is als de kans dat iemand door een bliksemflits wordt gedood. Het risico dat u een ernstige vorm van COVID krijgt en daaraan overlijdt is vele malen groter. Bij het AstraZeneca vaccin wordt momenteel onderzocht of dit vaccin ernstige problemen in de bloedstolling kan veroorzaken. In Nederland gaat het om slechts 5 personen (4 van hen jonger dan 60 jaar, 1 overleden), het is nog niet 100% zeker dat het vaccin de oorzaak is. Het gaat ook in andere landen om heel weinig gevallen. In Engeland en Schotland -waar al ruim 18 miljoen mensen met AstraZeneca gevaccineerd zijn- is dit stollingsprobleem bij “slechts” 1 op de 600.000 gevaccineerde personen gezien.

Het stollingsprobleem is dus zeer zeldzaam, inmiddels weet men ook hoe dit behandeld moet worden. Conclusie wereldwijd: Niet of te laat vaccineren -zeker bij 55- 60+’ers- zal resulteren in nog meer ernstig zieke COVID-19 patiënten en sterfgevallen. Nogmaals ons advies: Laat u op 9 april door ons vaccineren. Ook wij zijn al gevaccineerd met AstraZeneca of Moderna!

Heeft u vragen: wij staan voor u klaar!

 

Team Huisartsenpraktijk Wognum

Wellicht leeft bij u de vraag of de coronavaccinaties op vrijdag 9 april 2021 wel doorgaan.

De huisartsen blijven vaccineren, de GGD is tijdelijk gestopt om verspilling tegen te gaan.

Wel wachten we het besluit van het RIVM dat genomen gaat worden op 7 april af. Personen geboren na 1960 mogen met de huidige richtlijnen niet gevaccineerd worden. Of het op 9 april wel mag, publiceren wij via deze website.

 

Als u in aanmerking komt voor deze vaccinatie dan willen wij melden dat u, conform de richtlijn, na de vaccinatie 15 minuten moet wachten.

 

Met vriendelijke groet

Team Huisartsenpraktijk Wognum

 

Voor wie?

De doelgroep voor deze vaccinatie zijn de volgende personen:

 • Personen van geboortejaar 1956 tot en met geboortejaar 1960.
 • Personen met het syndroom van Down geboren van 1946 tot en met 2002.
 • Personen met en morbide obesitas (BMI > 40) geboren van 1946 tot en met 2002.
 • Personen > 65 die niet in staat zijn om naar een GGD vaccinatiepunt te gaan.

Het ministerie van VWS heeft vorige week besloten dat het AstraZeneca-vaccin ook ingezet kan worden voor mensen van 65 jaar en ouder. 

 

Wanneer?

Valt u binnen de doelgroep dan ontvangt u binnenkort een uitnodiging in uw brievenbus.
De 1e vaccinaties worden gezet op vrijdag 9 april 2021 tussen 15:00 en 19:00 uur.
De 2e vaccinaties worden gezet op woensdag 23 juni 2021 tussen 15:00 en 19:00 uur.

Reserveer deze tijden aub alvast in uw agenda. Er zijn geen inhaaldagen. Wij kunnen alleen op bovengenoemde dagen vaccineren.

 

Wij verzoeken u alle informatie goed door te lezen en tot u te nemen.

Gebruikt u bloedverdunners dan is het volgende belangrijk:

 • Als u acenocoumarol slikt, verzoeken wij u contact op te nemen met de trombosedienst voor de vaccinatie. Uw INR waarde moet stabiel zijn.
 • Als u rivaroxaban, dabigatran, apixaban of edoxaban gebruikt dan moet u dit (op de dag van de vaccinatie) pas NA de vaccinatie innemen.
 • Voor andere bloedverdunners zijn er geen speciale voorwaarden.

Meenemen naar de vaccinatie

Als u voor de 1e vaccinatie komt graag “Coupon 1” uitknippen en meenemen evenals uw Legitimatie bewijs en de ingevulde gezondheidsverklaring. Ook graag aangeven of wij uw vaccinatie mogen plaatsen in het landelijke registratie systeem. Alleen dan kunt u later een digitaal corona paspoort, officieel het Digital Green Certificate, verkrijgen.
Graag “coupon 2” uitgeknipt, de registratiekaart coronavaccinatie en de ingevulde gezondheidsverklaring mee nemen naar uw 2e vaccinatie.

 

Al een vaccinatie gehad of uw wenst geen vaccinatie?

Heeft u al een vaccinatie gehad of wenst u geen vaccinatie geeft dat dan aub door aan onze assistentes of via de website. Wij kunnen uw vaccinatie dan gebruiken voor een ander.
• Heeft u al een coronavaccinatie gehad klik hier!
• Wenst u geen coronavaccinatie klik hier!


Wanneer de andere personen?

Wij weten niet wanneer andere personen aan de beurt komen voor een corona-vaccinatie. Dat bepaalt de overheid. Belt u ons daar alstublieft niet over. We zullen u uiteraard via onze website www.dewaterling.nl op de hoogte houden zodra er meer bekend is ook bij ons. 

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie

 

Al een vaccinatie gehad of uw wenst geen vaccinatie?

Heeft u al een vaccinatie gehad of wenst u geen vaccinatie geeft dat dan aub door aan onze assistentes of via de website. Wij kunnen uw vaccinatie dan gebruiken voor een ander.
Heeft u al een coronavaccinatie gehad klik hier!
Wenst u geen coronavaccinatie klik hier!


Wanneer de andere personen?

Wij weten niet wanneer andere personen aan de beurt komen voor een corona-vaccinatie. Dat bepaalt de overheid. Bel ons daar alsjeblieft niet over. We zullen u uiteraard wel via onze website www.dewaterling.nl op de hoogte houden zodra er meer bekend is ook bij ons. 

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie

 

Zoals u ongetwijfeld heeft gelezen zijn de huisartsen in het zuiden van Nederland begonnen met het vaccineren van de mensen uit de bevolkingsgroep 60 t/m 64-jarigen.

Het eerst (dit bepaalt het RIVM) worden de volgende bevolkingsgroepen opgeroepen:
• mensen geboren zijn in 1956 en 1957 (van 01.01.1956 t/m 31.12.1957)
• mensen met ernstig overgewicht (een BMI>40) geboren in de periode van 1-1-1956 tot en met 31-12-2002
• mensen met het syndroom van Down die thuis wonen en geboren zijn in de periode van 1-1-1956 tot en met 31-12-2002.

Het is nog niet bekend wanneer onze regio aan de beurt is. Dat hangt mede af van de beschikbaarheid van het vaccin, wat in deze groepen het AstraZeneca vaccin zal zijn.

Zodra wij horen wanneer wij de vaccins zullen krijgen zullen wij de oproepen versturen aan de hierboven genoemde groepen mensen.

U krijgt dan twee oproepen, voor twee vaccinaties, met een tussenperiode van 12 weken.
De vaccinaties zullen plaatsvinden in de De Bloesem in Wognum, waar wij ook al jaren de griepvaccinaties toedienen.
Leest u voordat u naar de Bloesem gaat de informatie bij de uitnodiging goed door.
Wij zullen bij de ingang van de Bloesem nog een laatste check uitvoeren middels een korte vragenlijst en een temperatuurmeting.
Na toediening van het vaccin moet u 15 minuten wachten voordat u weer kunt vertrekken.

 

BMI

De mogelijkheid bestaat dat wij niet alle patiënten uit onze praktijk kennen die een BMI hoger dan 40 hebben. Mocht u een BMI van meer dan 40 hebben en niet zeker weten of wij dat wel weten, neemt u dan contact op met onze praktijk. Wij zullen u voor de metingen op de praktijk uitnodigen.
Hoe u uw BMI berekent kunt u bijvoorbeeld vinden op de website van de Hartstichting: https://www.hartstichting.nl/gezond-leven/bmi

 

Aanvullende informatie

Verdere informatie over de vaccinatie tegen het Corona virus kunt u vinden op:
• Thuisarts.nl: https://www.thuisarts.nl/corona/ik-denk-erover-om-prikken-tegen-corona-te-halen
• Rijksoverheid, vaccinatie tegen het Corona-virus: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie
• Onze eigen website www.dewaterling.nl

Pagina 1 van 8

© 2021 Samenwerkende Huisartsen de Waterling. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.