Home

Apotheekzaken

Apotheekhoudende huisartsen

 

Alle praktijken, behalve Wognum, zijn geheel of voor een gedeelte apotheekhoudend. De praktijken hebben een vergunning voor een bepaald gebied. Ze mogen alleen leveren aan mensen, die bij hen ingeschreven staan als patiënt en in het vergunningsgebied wonen.

Dit betekent dat alle of een deel van de patiënten uit deze praktijken de medicatie op de praktijk kunnen meekrijgen, maar patiënten die buiten het vergunningsgebied van hun huisarts en/of te dicht bij een openbare apotheek wonen (<4 kilometer) mogen geen medicatie bij de apotheekhoudende huisarts halen. Iedereen mag zelf kiezen bij welke openbare apotheek u de medicatie haalt, maar we adviseren u dit zoveel mogelijk bij dezelfde apotheek te doen.

  

Communicatie tussen apotheken

 

Wanneer een openbare apotheek een medicijn aan een patient heeft geleverd, sturen de meeste apotheken in de buurt een bericht aan de apotheekhoudende huisarts. De (apotheekhoudende) huisarts kan zo een actueel medicatieoverzicht bijhouden. Als de huisarts een nieuw medicijn wil voor schrijven, zal die kunnen nagaan of  dit medicijn wel gecombineerd kan worden met de andere gebruikte medicatie. Schadelijk gebruik van medicijnen wordt op deze manier tegengegaan. De apotheek Westfriesland is niet in staat om de medicatie door te geven, dus als u daar een specialistenrecept haalt, geeft u dit dan ook nog door aan de uw (apotheekhoudende) huisarts. Ook als een medicijn elders in het land haalt, is het zaak dat u dit doorgeeft aan uw huisarts. 

Voor de communicatie tussen de apotheken is het noodzakelijk dat u hiervoor toestemming geeft via het zogenoemde OPT-IN. U kunt via de sitepagina van uw huisarts hiervoor digitaal toestemming geven.

Hiernaast bij 'Info Apotheek' ziet u links naar de andere apotheken en bij  'Info Medicatie'  kunt u links vinden naar verschillende sites over medicatie en medicatiegebruik. 

 

Regeling vergoedingen

 

Wanneer u vragen heeft over vergoedingen van medicatie, kunt u naar site de van de Rijksoverheid gaan. Hier kunt u vinden welke kosten bijvoorbeeld van uw eigen risico afgaan, wat u zelf moet betalen en wat u vergoed krijgt (wat zijn bijvoorbeeld zelfzorgmedicijnen, wat is een eerste uitgifte-vergoeding, wat een vervolguitgifte-vergoeding). 

De regels veranderen zeer regelmatig (meestal jaarlijks). Een deel van de regelingen zijn voor iedereen van toepassing en een deel hangt af van de polis, die u bij uw zorgverzekeraar heeft afgesloten. Kijkt u ook naar het kopje 'wisselende doosjes' bij ander apotheekzaken bovenin, waar ingegaan wordt op het preferentie-beleid. 

 

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geneesmiddelen 

 

Wilt u wat meer informatie over de kostprijs van een medicijn kunt u naar:

http://www.medicijnkosten.nl/

 

of u installeert op uw smartphone de App: receptprijs.

 

 

 

© 2019 Samenwerkende Huisartsen de Waterling. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.