Inloggen

Let op! Uw e-mailadres is niet uw gebruikersnaam!!

Spierdijk Nieuws

 

De HOED in De Goorn - het risico van uitstel

Er zijn wel eens jaren dat u wat minder vaak iets in de krant leest over de huisartsenzorg. Het hebben van een huisarts was vanzelfsprekend, maar zo simpel ligt dat niet meer. In Berkhout was de opvolging jarenlang onzeker. Deze moeilijkheden zagen de andere huisartsen van de huisartsengroep De Waterling in Koggenland ook op zich afkomen. Als over een paar jaar de artsen uit Ursem en Avenhorn met pensioen gaan, is er dan nog wel een huisarts te vinden die praktijkhouder in zo’n solopraktijk wil worden? De enige mogelijkheid om goede huisartsenzorg veilig te stellen is om samen in één gebouw te gaan: een HOED (Huisartsen Onder Eén Dak).

Die beslissing was geen eenvoudige, maar het alternatief is ook duidelijk. Als alles op zijn beloop wordt gelaten, dan zijn we bang dat er over een paar jaar geen goede huisartsenzorg meer is in ons deel van Koggenland. Die angst is reëel: in Den Helder runt nu een commerciële partij de praktijken, waarbij de meeste zorg digitaal gaat, er niet meer alle dagen een huisarts op de praktijk aanwezig is en er veel wisselende huisartsen zijn.

Sinds 3 jaar zijn de huisartsen in gesprek met de gemeente Koggenland. De gemeente droeg de locatie Jozefschool aan de Dwingel aan. Ideaal omdat alle praktijken hun patiënten verspreid over heel Koggenland hebben. De praktijkhouder in De Goorn besloot niet mee te doen omdat zij al een eigen plek aan de overkant had.

Voor het plan van de huisartsen bleek, na een informatie-avond van de gemeente en tijdens gesprekken met inwoners, gaandeweg begrip voor deze keuze.

Wat mag u van de HOED op de Dwingel verwachten?

De huisartsenzorg blijft de kern.

  • U blijft uw eigen vertrouwde huisarts en assistentes houden. Binnen de HOED heeft iedere huisarts zijn eigen praktijk.
  • Meer onderzoeksmogelijkheden - huisartsen kunnen gebruik maken van elkaars expertise.

Er komt een apotheek in de HOED.

Voor de apotheek is het essentieel zich in de dorpskern in nabijheid van alle huisartsen te vestigen.

Het Dijklander ziekenhuis doet mee.

Het is de bedoeling dat een deel van de specialistische zorg uit het Dijklander ziekenhuis dicht bij u in de buurt gaat komen - in de HOED.

Alle zorgverleners in dit deel van Koggenland vlak bij elkaar!

Al met al: een geweldige buitenkans voor de gemeente!

Goedkeuring ?

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft een voorstel - met als onderdeel de HOED op de Jozefschool - naar de gemeenteraad gestuurd. Tot twee keer toe heeft de gemeenteraad aangegeven nog niet voldoende informatie te hebben over de HOED. Zij willen meer duidelijkheid over de plannen van de huisartsen en kunnen dan pas beoordelen of een locatie in het buitengebied aan de Leet niet veel beter is.

Maar de huisartsen hebben haast! De huisarts in Berkhout vindt het bezwaarlijk dat ze zonder goede vooruitzichten als solist in de Portakabin moet blijven zitten. De andere huisartsen vrezen dat ze geen opvolgers kunnen vinden. De toekomst van de huisartsenzorg in ons deel van Koggenland staat op het spel.

De huisartsen hebben een sterke voorkeur voor de Jozefschool!  Het ligt centraal, heeft parkeergelegenheid, is bereikbaar met openbaar vervoer en er zijn al plannen voor vervoer met vrijwilligersbusjes. Er zijn toezeggingen gedaan en de huisartsen, de apotheek en het Dijklander Ziekenhuis zien alleen op de Dwingel mogelijkheden om hun plannen op korte termijn te realiseren.

Bent u ook bezorgd over de toekomst van de huisartsenzorg in Koggenland?

Laat het uw partij in de gemeenteraad weten! 

 

In juni hopen we u weer meer nieuws te kunnen melden!

 

Huisartsen Berkhout, Avenhorn, Spierdijk en Ursem

 

APOTHEEK GESLOTEN PER 1/4/2022

 

Per vrijdag 1 april zult u niet meer terecht kunnen bij de apotheek in de praktijk van Spierdijk.

Voor de huisarts natuurlijk nog wel.

 

We hebben met pijn in het hart afscheid genomen van Karin Massaar

We zullen een hele fijne collega missen en we bedanken haar voor haar jarenlange inzet.

 

Tevens stopt Karin Vlaar als apothekersassistente. Ze blijft wel 1 dag per week als doktersassistente en praktijkorganisatie ondersteunster werken. 

Ook haar willen we bedanken voor haar jarenlange inzet voor de apotheek en zeker ook voor haar cruciale rol bij de certificatie van de apotheek. 

 

namens het hele team:

Erica, Vanessa, Wendy, Jan, Joachiem

de dokters Leandro Melini, Anne-Geerte Beetsma

en Corinna Wijmans praktijkhouder

 

 

 

Apotheekhoudende huisartsenpraktijken dragen het apotheekgedeelte over aan een openbare apotheek

 

In 2022 komt er een einde aan een tijdperk. Enkele jaren geleden is de apotheek van de huisartsenpraktijk in Berkhout overgedragen aan een openbare apotheek, nu gaat dit ook gebeuren voor de praktijken Avenhorn, De Goorn, Spierdijk en Ursem.  

 

De apotheekhoudende huisartsenpraktijk werd ooit in het leven geroepen voor de gebieden in Nederland, waar de afstand tot een apotheek te ver was.  De dubbelfunctie huisarts/apotheker was tot een aantal jaren geleden nog wel te doen. Echter: het huisartsenvak is veranderd en vraagt veel meer inzet. Ook de apotheek is veel drukker geworden met veel meer receptregels, veel meer eisen en voorwaarden. We hebben nu dus gezamenlijk besloten dat we de apotheek gaan overdragen om ons huisartsenwerk goed te kunnen blijven uitoefenen nu en in de toekomst.

De overdracht van onze apotheken vindt plaats:

Praktijk De Goorn   1 januari 2022

Praktijk Avenhorn   1 februari 2022

Praktijk Ursem        1 maart 2022

Praktijk Spierdijk     1 april 2022

 

De apothekers van Apotheek Westfriesland & Obdam zullen de patiënten van deze 4 praktijken overnemen. We zijn hier heel blij mee. Zij kennen de regio goed en staan bekend om de goede zorg die ze leveren.

 

Het is de planning dat in 2023 “Apotheek De Goorn” zich zal vestigen in De Goorn, tot die tijd zullen uw medicijnen thuis bezorgd worden door hen.  

 

Een hele verandering, dat realiseren we ons. Het is voor ons ook een moeilijke beslissing geweest. We zijn dankbaar dat we zo lang de mogelijkheid hebben gehad om ook de apotheekzorg te mogen leveren aan u, want dat doen niet zoveel huisartsen in Nederland meer tegenwoordig.  

 

Enkele weken voordat uw huisarts de apotheek overdraagt ontvangt u nog een brief van ons en de nieuwe apotheek waarin meer informatie zal staan.

 

Vriendelijke groeten,

Van alle medewerkers van de huisartsenpraktijken Avenhorn, De Goorn, Spierdijk en Ursem

 

 

Sinds november 2020 mogelijk om inzage te krijgen in uw huisartsendossier. Hiervoor kunt u zich aanmelden via de Uw Zorg online app of via de beveiligde site https://huisartsenpraktijkspierdijk.uwzorgonline.nl
Ook kunt u de app uw Zorgonline downloaden, u kunt zich dan eenvoudig aanmelden.

 

U kunt via de omgeving van UWZORGONLINE?

 

* een bericht sturen naar de huisarts of zelfgemeten bloedrukwaardes doorgeven na advies van de huisarts, assistente of praktijkondersteuner.

 

* een (telefonische) afspraak op het spreekuur maken

 

* of uw chronische medicatie inzien/herhalen.

 

* en het belangrijkste: uw huisartsendossier inzien: de diagnose en advies van de consulten vanaf 1 juli 2020 en de bloeduitslagen en een advies en/of uitleg hierover in het dossier

 

Hiernaast ziet u het kopje e-patiënten en 1 van de mogelijkheden is te klikken op uw dossier bij uwzorgonline. Hierin staat informatie, die specifiek voor onze praktijk geldt.


Via e-patiënten kunt u zoals vanouds ook gebruik maken van de mogelijkheden via onze eigen site.
Er is dus nu met uwzorginline een EXTRA mogelijkheid gekomen om uw huisartsendossier en bloeduitslagen in te zien. 

 

Op de site van de Waterling: www.dewaterling.nl  vind u onder het kopje Algemeen Nieuws de link “Online inzage via: Uw zorg online”, hier vindt u alle algemeen benodigde informatie.  https://www.dewaterling.nl/home/algemeen-nieuws/621-online-inzage-via-uw-zorg-online)

U kunt dan op de link van Spierdijk klikken en u aanmelden.

 

MAAR: 

 

Als we bovenstaande aan mensen vertellen, zeggen ze vaak: 'dat heb ik al gedaan'. 
Daarom is het goed om even wat dingen op een rijtje te zetten:

Er zijn inmiddels namelijk VERSCHILLENDE digitale mogelijkheden:

 

* via  onze website www.dewaterling.nl hier kunt u medicatie of een e-consult/ consult huid aanvragen. Ook hier heeft u een inlognaam en wachtwoord voor nodig, maar dat is weer een andere dan u gebruikt voor uwzorgonline.

 

*  inloggen in het ziekenhuis in Hoorn en Alkmaar via de sites van de ziekenhuizen. Ook bij veel academische ziekenhuizen is dit al langer mogelijk. Hier kun u meestal inloggen met Digi-D en kunt u uw ziekenhuisdossier inzien. 

 

* Opt in, hiermee geeft u toestemming voor het uitwisselen van medicatie gegevens met de andere apotheken. Ook kan de Centrale huisartsenpost hierdoor inkijken in uw medicatie, uw probleemlijst (dit zijn diagnoses) en de laatste 5 consulten.

 

 

Succes en als het niet lukt vraag dan hulp aan onze assistentes.

 

ID laten zien in de huisartsenpraktijk

 

In het ziekenhuis moeten alle patiënten bij inschrijving hun ID laten zien. Bij de huisarts lijkt dat niet nodig, omdat we veel mensen al lang en goed kennen natuurlijk. 

Toch is het voor verschillende zaken wettelijk verplicht om ook in de huisartsenpraktijk een ID te hebben gecontroleerd.
Bijvoorbeeld voor de koppeling met uw zorg online voor het inzien van uw huisartsendossier (zie een artikel op de site 
https://www.dewaterling.nl/home/algemeen-nieuws/621-online-inzage-via-uw-zorg-online)

Ons doel is dus om bij zoveel mogelijk mensen het ID te checken.

Dus ook al bent u al jaren patiënt bij ons, onze vraag is om  de eerstvolgende keer als u op de  praktijk bent ons even uw ID laten zien?

Alvast bedankt.

groeten Team Spierdijk

 

 

U hebt waarschijnlijk al vernomen dat het prikpunt in de Oever dicht was in verband met de corona.

Helaas is er besloten om deze locatie nooit meer open te stellen. 

Dit was natuurlijk slecht nieuws voor alle mensen, die gebruik maakten van dit prikpunt.

 

Gelukkig hebben we nu toch goed nieuws

 

Vanaf dinsdag 30/6/2020 komt er een prikpunt van DCWF in de huisartsenpraktijk.

 

Elke dinsdag en vrijdag van 8:30-9:00

 

U kunt alleen helaas niet in onze wachtkamer wachten ivm onze corona-maatregelen.

Gelukkig heeft de kerk een ruimte beschikbaar gesteld om te wachten.

U kunt dan via de achteringang naar binnen en daar wachten.

 

groeten Team Spierdijk

 

Prikpunten in de regio per 1/7/2020

priklocatie adres maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag
BERKHOUT 

Dorpshuis De Ridder,

Kerkebuurt 171 

8:30-9:00   8:30-9:00   8:30-9:00
DE GOORN

Muziekvereniging
Kunst naar kracht,

pietergrootstraat 17

8:30-9:15   8:30-9:15    
HOORN

Dijkland ziekenhuis

poli 7

7:15-17:00 7:15-17:00 7:15-17:00 7:15-17:00 7:15-17:00
OBDAM HELAAS GESLOTEN          
SPIERDIJK Huisartsenpraktijk Wijmans, Spierdijkerweg 107   8:30-9:00     8:30-9:00
WOGNUM 

Cultureel centrum het Trefpunt,

Sportlaan 11

8:30-9:30 8:30-9:30 8:30-9:30 8:30-9:30 8:30-9:30

 

 

Het leven is niet maakbaar

De Corona crisis zet ons allen aan het denken. Dit onzichtbare virus zet onze wereld op zijn kop. Er worden vergaande maatregelen genomen, zodat er niet teveel mensen tegelijk ziek worden en de ziekenhuizen overbelast raken. 

 

We vinden het fijn en geruststellend als we controle hebben over alles wat er gebeurt. Maar… 

 

het leven is niet maakbaar: niet alles is oplosbaar of te genezen, ook niet “als we maar hard genoeg ons best doen”. 

 

Dit is wat het nu is: 

- Kinderen zitten zonder hun vriendjes en structuur in hun dag thuis. 

- Ouders werken allebei thuis en moeten daarnaast nog de kinderen met hun schoolwerk helpen. 

- De bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen mogen niet bezocht worden. 

- De structuur van dagbesteding die voor kwetsbare jongere en oudere mensen is weggevallen. 

- Er is ziekte of verlies van dierbaren waarbij normaal menselijk contact nauwelijks mogelijk is of het afscheid plaatsvindt in een kleine groep. 

 

Hoe lang deze situatie nog doorgaat? Niemand weet het. 

 

Gaat het niet goed met u of uw kinderen? 

bespreek het met school, (school)maatschappelijk werk (loket Zorg en Welzijn Gemeente Koggenland) of de huisarts. Ook de praktijkondersteuner GGZ, die in de huisartsenpraktijk werkt, kan u bijstaan. 

 

Brief aan de ouderen

We hebben in de 1e weken van de lockdown in verband met de corona-crisis een brief gestuurd naar de 80-plussers in onze praktijk met het advies eens na te denken over het levenseinde.

 

De reacties van de mensen (of hun kinderen) hierop was wisselend:

 

“ik wil nog niet dood, dus alles moet uit de kast gehaald worden!”

 

“een opname heeft in mijn geval weinig meerwaarde, ik heb een heel leven achter me en ik laat de IC plekken liever voor de jongere mensen beschikbaar”

 

“ ik wil er nu niet over denken, dat regelen we wel als het zover is"

 

“ wat een goed initiatief, ik heb met mijn moeder een fijn gesprek over de brief gehad, we hebben gehuild, maar we zijn samen tot de conclusie gekomen dat, mocht het zover komen, het laatste stukje thuis omgeven met de dierbaren belangrijker is dan met alle toeters en bellen naar een ziekenhuis voor mogelijk nog een kleine verlenging van het leven of in eenzaamheid doodgaan"  

 

We kunnen u niet dwingen om over het ergste scenario na te denken. Dat is aan u. Wat we wel weten uit het verleden is dat het goed werkt om als het nog zonnig is, na te denken over wat te doen als het gaat stormen. Dit gaat beter dan op het moment dat de storm al is losgebarsten (en iedereen in stress is) goede beslissingen te nemen. Het kan dan zomaar zijn dat in de panieksituatie u opgenomen wordt, terwijl later de familie zegt “ dit had vader zo nooit gewild”. Dit geldt nu met name voor het coronavirus, maar er zijn ook andere situaties denkbaar (behandeling voor kanker, een gebroken heup)

 

Wilt u uw behandelwensen vastleggen:

 

Op thuisarts.nl is een keuzehulp: Verken uw wensen voor zorg en behandeling. 

 

kijk dan op deze site bij aanbod/behandelwensen voor het levenseinde. 

https://www.dewaterling.nl/aanbod/levenseinde

Pagina 1 van 2

© 2023 Samenwerkende Huisartsen de Waterling. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.