Ursem Nieuws

 

 

Apotheekhoudende huisartsenpraktijken dragen het apotheekgedeelte over aan een openbare apotheek

LET OP gewijzigde openingstijden apotheek per heden

Bloedafname bij Starlet kan weer in Ursem (maandagochtend)

 

 

Telefonische bereikbaarheid

Om de bereikbaarheid te verbeteren willen we u vragen om eerst op de startpagina van onze website te kijken voor u ons belt. Er staat onder andere een link naar: moet ik naar de dokter (waardoor duidelijk wordt of een consult bij de huisarts noodzakelijk is) en Thuisarts.nl. Er is een zoekfunctie toegevoegd om u te helpen om sneller bij de juiste informatie te komen.

U heeft op de pagina van locatie URSEM diverse e-Patiënt mogelijkheden zoals het gewone e-consult of het e-consult HUID. Het e-consult is niet bedoeld voor SPOEDvragen. Het kan 3 werkdagen duren voordat u antwoord krijgt.

Op de maandagochtend is het altijd erg druk aan de telefoon. We kunnen ons voorstellen dat u in het weekend bedenkt dat u een vraag wil stellen. Als deze niet perse op de maandag beantwoord hoeft te worden, bel dan bij voorkeur op een andere dag of maak een e-consult.

De assistente zal bij drukte aan de telefoon of als uw vraag een uitgebreid antwoord nodig heeft, u voorstellen dat ze u op een later moment terug belt.

U mag bij een wachttijd aan de telefoon van meer dan 5 minuten een boodschap inspreken met de vraag die u wilt stellen. De assistente belt u dan terug. Het is belangrijk dat u goed telefonisch bereikbaar bent. Als u de telefoon niet opneemt, zal de assistente uw voicemail inspreken en laat zij het initiatief weer bij u.

 

DUS:

Levensbedreigende SPOED

Bel de praktijk en kies 1

Vraag waarvan u denkt dat die VANDAAG beantwoord moet worden?      

Check eerst "moet ik naar de dokter" op de startpagina van de website en/of Thuisarts.nl

Bel zo nodig de praktijk bij voorkeur tussen 8 en 12 uur en spreek eventueel na wachttijd van meer dan 5 minuten een boodschap in

Vraag die geen haast heeft?                                  

Check eerst "Moet ik naar de dokter" op de startpagina van de website en/of Thuisarts.nl

Bel zo nodig de praktijk tussen 8 en 12 uur (en bij voorkeur niet op maandagochtend), of maak een e-consult

 

We wensen u gezondheid toe. Geniet van de kleine geluksmomentjes en de charme van de nazomer.

 

 

  

Spreekuur

 

De pandemie heeft ons geleerd dat veel vragen van u ook telefonisch beantwoord kunnen worden door de huisarts. We bieden u dus vaak een telefonische afspraak aan, waarna zo nodig verder onderzoek ingezet wordt of er alsnog een afspraak in de praktijk volgt. Velen van u geven aan dat ze dit prettig vinden zo, het kost minder tijd, dus we zullen deze werkwijze ook blijven volgen als de pandemie (zo goed als) over is.

Er wordt veel gebruik gemaakt van het e consult HUID. We willen u vragen duidelijke foto's in te sturen! Bekijk eerst de door u gemaakte foto's zelf op het grote scherm, niet duidelijk? of scherp gesteld op het ontbijtbord in plaats van op de plek achter het oor? Maak nieuwe foto's!

 

We wensen u een goede zomer toe. Geniet van de kleine dingen en elkaar!

 

 

 

 

 

 

Goed nieuws!

Doktersassistentes Tineke uit Avenhorn en Hannie uit Ursem hebben de opleiding "spreekuurondersteuner gynaecologie" gedaan bij DokH in Alkmaar. Dit betekent dat zij nu kundig zijn om een vrouwenspreekuur te houden. Deze opleiding was pittig (maar erg leuk) en ze zien er dan ook naar uit hun eigen spreekuur te doen. Voor de huisarts ook fijn dat de assistente veel weet over vrouwenziektes.

 

 

Hannie en Tineke vertellen wat ze voor u kunnen betekenen: 

 

Vrouwen kunnen zich soms ongemakkelijk voelen om hulp te vragen voor “typische vrouwenproblemen”. Sommige vrouwen denken dat deze klachten bij het leven horen, anderen durven uit schaamte problemen niet bespreekbaar te maken. Vaak is er echter voor de vrouwelijke ongemakken een goede behandeling mogelijk.

 

De huisartsenpraktijken in Avenhorn en Ursem hebben een spreekuur waar vrouwen van alle leeftijden terecht kunnen. Het vrouwenspreekuur wordt verzorgd door de SOH’er (spreekuurondersteuner huisarts). U kunt via de assistente een afspraak met haar maken.

 

Het vrouwenspreekuur is er voor vragen over:

  • ongewild urineverlies,
  • vaginale klachten (bijv. vaginale afscheiding),
  • menstruatieklachten,
  • starten met anticonceptie
  • problemen bij gebruik van anticonceptie
  • SOA’s (seksueel overdraagbare aandoeningen)

 

De spreekuurondersteuner kan u informatie en advies geven. Samen met de huisarts werkt zij aan een oplossing van uw vraag, klacht of probleem.

  

De huisarts niet meer “om de hoek”, maar nog steeds “nabij” 

 

In diverse kranten is er geschreven over de plannen van de huisartsenpraktijken uit Avenhorn, Berkhout, Spierdijk en Ursem om ergens de komende jaren meer samen te gaan werken in een gezamenlijk gebouw. Er wordt begrip getoond voor deze beslissing en er zijn patiënten die zich zorgen maken of zelfs vinden dat dit écht niet mag gebeuren.  

 

Al meer dan 15 jaar (nog in de tijd van collega’s Verhoeff) hebben wij regelmatig gesproken om als huisartsen samen onder één dak te gaan. Dit omdat we merkten dat het huisartsenvak veranderde. We kregen meer personeel en gingen meer dingen doen die voorheen in het ziekenhuis plaats vonden. In heel veel plaatsen in Nederland hadden inmiddels collega’s de stap naar gezamenlijke huisvesting gezet. Steeds hebben we de voor- en nadelen gewogen bij de vraag “gaan wij ook onder één dak?” En steeds was de conclusie: "het lukt zo nog en het is niet fijn voor onze dorpen”.

 

De voormalig huisartsen in Berkhout hebben langer door moeten werken dan gepland, voordat er een opvolgster gevonden was. We zijn ontzettend blij met onze nieuwe collega Lüchinger. Zij heeft de sprong gewaagd om praktijkhouder te worden in Berkhout. Dit in een tijd waarin de jongere huisarts eerder kiest voor het waarnemerschap, een dienstverband of een groepspraktijk. Zij staat voor persoonlijke zorg voor haar patiënten, onder voorwaarden, dat wel, namelijk dat ze intensief samen wil werken met collega’s, om zo nog meer kwaliteit te kunnen leveren en minder kwetsbaar te zijn. 

 

Nu hebben we met de 4 praktijken, na meer dan 15 jaar, besloten om wél in een gezamenlijk gebouw te gaan. Misschien denkt u: “ze kiezen voor de makkelijke weg en denken niet aan ons". Nee, het is een moeilijke beslissing geweest. We voelen weemoed, want de manier waarop we altijd werkten had ook veel voordelen. We kiezen nu voor een weg die volgens ons de huisartsenzorg in de toekomst veilig stelt. We kiezen óók de weg die zorgt dat we zelf tot ons pensioen blij naar ons werk gaan én dat de jongere generatie te zijner tijd graag de stethoscoop van ons overneemt.

 

We gaan afscheid nemen van "de huisarts om de hoek”, maar dat wil niet zeggen dat de huisarts niet meer “nabij” is. We zullen het goede behouden. U houdt uw vaste huisarts(en), die er voor u zal zijn als u zorg nodig heeft. Soms zal een collega u helpen, als uw huisarts afwezig is of tegen zijn grenzen zit.

 

We zijn nu aan het denken hoe onze "huisartsenpraktijk van de toekomst” er uit moet gaan zien, op welke locatie en wanneer iedere praktijk over zal gaan. We doen dit in nauw overleg met de gemeente en we zijn heel blij dat zij met ons mee wil denken. We zullen bij al onze beslissingen in gedachten houden: goede medische zorg (zoals u gewend bent) met uw huisarts “nabij” (zoals u gewend bent). 

 

We houden u op de hoogte.

Vriendelijke groeten

Peter Coppes, Avenhorn, Annemarie Lüchinger, Berkhout, Corinna Wijmans, Spierdijk, Danielle en Bart van Oostendorp, Ursem

 

 

 

 

Verdrietige tijden

Naast de ernstig zieken en overlijdens niet gerelateerd aan corona, speelt deze weken in Ursem ook Corona heftig. heel veel bewoners in het verzorgingstehuis en een aantal ouderen in de thuissituatie hebben het virus opgelopen, velen zijn er erg ziek van (geworden) en een aantal van hen heeft het niet overleefd. Ook veel medewerkers van de thuiszorg en de zorg in de Rustenburcht zijn besmet geraakt. Het overgebleven personeel werkt, zoals altijd, vol inzet verder. De zorg heeft zich in de loop van de jaren steeds meer gespecialiseerd en doet handelingen die voorheen door de huisarts gedaan moesten worden en dat is in deze tijden heel fijn. Enorme bewondering hebben we voor hen!  En we danken hen!

 

Spreekuur

Het spreekuur in de huisartsenpraktijk loopt zoals het sinds maart 2020 gaat. Veel contacten gaan (eerst) telefonisch, zo nodig wordt er verder onderzoek ingezet of wordt er een afspraak op het spreekuur gemaakt. Er wordt door u veel gebruik gemaakt van de mogelijkheid van het e consult. Bij drukte zullen we prioriteiten moeten stellen: een niet acuut consult wordt dan bijvoorbeeld uitgesteld of een e-consult pas na 4 of 5 dagen beantwoord.

 

Vaccinaties

Hoe het gaat lopen met de vaccinaties? De planning verandert met de week, soms zelfs met de dag. We weten nog niet welke patienten wij als huisartsen gaan vaccineren, waar dat gaat gebeuren en wanneer. Als er meer duidelijkheid komt, zullen we dat uiteraard laten weten.

 

Klein geluk

Voor een aantal mensen zijn dit heel moeilijke en verdrietige tijden, voor anderen vooral stressvol door de combinatie van thuiswerk/gezin of "is het", zoals iemand zei, "gewoon erg saai". We hopen dat het iedereen lukt om de kleine lichtpuntjes te zien en ervan te genieten.

Een wandeling met je kind

Een film die je mooi vindt

Een plant verzorgen en dan stekken

Een avond bij de kachel wat langer rekken

Een heerlijke verse stroopwafel

De legpuzzel op de eettafel

Een pannetje soep voor de buren

Een kaartje naar een tante sturen

Op de dijk lekker uitwaaien

Even naar de buurman zwaaien

Wat zonnestralen in je gezicht

Een gesprek dat je hart verlicht

Kleine geluksmomentjes die het hart verblijden

en samen met u duimen we voor betere tijden !

 

Pagina 1 van 4

© 2021 Samenwerkende Huisartsen de Waterling. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.