Uw eigen huisarts geeft nooit een verklaring af. Dit is volgens advies van de KNMG. Ga naar https://www.knmg.nl/advies-richtlijnen/artseninfolijn/weigeringsbriefje.htm voor verder informatie op de site van de KNMG en het zogenaamde "weigeringsbriefje".
De huisarts kan wel besluiten feitelijke informatie te verstrekken, dit is echter geen verklaring.
• Feitelijke informatie is: "mevrouw heeft haar been gebroken".
• Verklaring is: "omdat mevrouw haar been heeft gebroken kan ze niet sporten en hoeft ze dus haar abonnement bij de sportschool niet te betalen. Of kan ze niet op vakantie."
Als een andere arts (of instelling) informatie over u nodig heeft, dan kan diegene dit schriftelijk aanvragen bij uw huisarts met een door u ondertekende verklaring erbij. Dan alleen mogen wij antwoord geven. Kijk goed waarover diegene informatie wil en wat de vragen precies zijn.
Voor gezondheidsverklaringen in verband met reizen of een baan in het buitenland, kunt u terecht voor een keuring bij een onafhankelijke arts. Soms mag u bij de eigen huisarts gekeurd worden, de huisarts zal feitelijke informatie verstrekken, echter geen oordeel vellen.
Als u hierover vragen heeft bent u altijd welkom om die te stellen.
Vraagt u - bijvoorbeeld op verzoek van uw werkgever, de school van uw kinderen of een andere instantie - uw huisarts om een geneeskundige verklaring? Uw eigen huisarts kan u deze niet geven. Zulke geneeskundige verklaringen mogen alleen worden afgegeven door een onafhankelijke arts. Zo blijft er een duidelijke grens tussen uw eventuele behandeling door uw huisarts en het beoordelen of u bijvoorbeeld in staat bent om te werken of naar school te gaan en onder welke voorwaarden.
Wat kunt u doen om een geneeskundige verklaring te krijgen? U kunt zelf een verklaring geven of degene die een verklaring wil hebben vragen of hij/zij een onafhankelijk arts daarvoor heeft.
De huisartsen raden hun patiënten en zeker de kwetsbaren aan om mondkapjes te dragen ter bescherming.
Volgens richtlijnen van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) kan de eigen huisarts geen mondkapjesverklaring afgeven.
Geen van de artsen is opgeleid in de homeopathie. Homeopathische medicatie wordt uitsluitend op recept van een homeopathisch arts verstrekt door de apotheek. De middelen dienen contant afgerekend te worden.
Opiumwet
Medicijnen die onder de Opiumwet vallen, kunt u niet zomaar meenemen naar het buitenland. In veel landen is het bezit en het gebruik van die medicijnen verboden en staan er strenge straffen op. Gebruikt u slaap- en kalmeringsmiddelen (bijvoorbeeld Temazepam of Oxazepam), zware pijnstillers (bijvoorbeeld. Morfine of Oxycodon) of ADHD-medicatie (bijvoorbeeld. Ritalin), dan heeft u een Schengenverklaring nodig. Of een Engelstalige medische verklaring, met eventueel een Apostillestempel.
Verklaringen
Onder het Schengenverdrag vallen 26 Europese landen. Daarnaast zijn er zeven landen die niet onder het Schengenverdrag vallen, maar waarvoor u wel een Schengenverklaring voor medicijnen kunt aanvragen. Check hier voor welke landen en welke medicatie u een verklaring nodig heeft.
- Een Schengenverklaring wordt goedgekeurd door het CAK. Deze hoeft u niet te laten legaliseren.
- Een Engelstalige medische verklaring voor Apostillelanden wordt beoordeeld door het CAK. Hierna haalt u een Apostillestempel bij een rechtbank in uw buurt. Anders is de verklaring niet geldig.
- Bij een Engelstalige medische verklaring voor een land, dat niet onder het Schengenverdrag of het Apostilleverdrag valt, moet u de verklaring laten legaliseren door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hierna laat u de verklaring tekenen bij de ambassade van het land waar u naartoe reist.
Houd er rekening dat u de verklaringen ruim op tijd aanvraagt.
Check ambassade
Gaat u naar een land dat niet onder het Schengenverdrag of het Apostilleverdrag valt? Dan gelden er andere regels als u medicijnen wilt meenemen. Die kunnen voor ieder land anders zijn. Neem altijd contact op met de ambassade van het land van bestemming.
U kunt een verklaring door ons laten opmaken en ondertekenen. Hieraan zijn kosten verbonden. Houd rekening met een verwerkingstijd van vier weken.
Meer informatie en veel gestelde vragen over medicijnen mee op reis leest u hier.
Overige tips
– Neem medicijnen in de originele verpakking mee.
– Vraag een medicijnpaspoort aan bij de apotheek, het medicijnpaspoort is geen geldig reisdocument.
.
Tegenwoordig is er voor sommige zorgverleners in de 1e lijn geen verwijzing meer nodig. Dit geldt in ieder geval voor de fysiotherapeut, mensendiecktherapeut en logopedist. Sommige therapeuten hebben geen contract met de verzekering en voor hen is wel een verwijzing nodig (vraag dit dus altijd even na bij de door u gekozen hulpverlener).
Voor verwijzing naar een specialist in het ziekenhuis of bij de GGZ is er altijd een verwijsbrief nodig om voor vergoeding in aanmerking te komen.
Bent u bij de opticien geweest en deze heeft u geadviseerd om naar de oogarts te gaan, dan verzoeken we u het verslag van de oogarts af te geven bij de assistente. De huisarts zal het verslag beoordelen en u zo nodig bellen voor meer informatie. Als de reden van verwijzing duidelijk is, zal de huisarts de verwijsbrief elektronisch versturen naar de oogarts van uw voorkeur (DLZ, NWZ, Oogcentrum Heerhugowaard).
Voor (bijna) alle andere verzoeken voor een verwijzing zal de huisarts een verwijsbrief schrijven, als hij u persoonlijk heeft gezien en heeft kunnen beoordelen of een verwijzing op dit moment zinnig is.
Nieuws van Thuisarts.nl
Kanker en werk
07 januari 2021
Als u kanker heeft, is er veel onzeker, ook of u kunt blijven werken. Praat erover met uw huisarts en de bedrijfsarts.
Als alcohol drinken een gewoonte is geworden
24 december 2020
Als alcohol drinken voor u een gewoonte is geworden, las dan eens een pauze in.
Nadenken over stoppen met een medicijn op oudere leeftijd
10 december 2020
Op oudere leeftijd zijn de nadelen van sommige medicijnen soms groter dan de voordelen.
Uw medische gegevens bekijken
10 december 2020
Uw huisarts zet informatie over uw gezondheid in de computer. U kunt die gegevens inzien, via uw huisarts. Sinds 1 juli 2020 kunt u uw medische...
Elke dag een half uur naar buiten
26 november 2020
Probeer elke dag tussen 11 en 15 uur een half uur naar buiten te gaan. Uw huid maakt dan vitamine D aan, ook als het bewolkt is.
Pillen met metformine teruggenomen
25 november 2020
In een aantal diabetesmedicijnen met metformine van drie fabrikanten zit een stof die er niet in hoort.
Laatste nieuws van uw praktijk
Avenhorn Nieuws
-
Griepprikken het eerst naar mensen met een medische aandoening en 70-plussers
Er lijkt meer vraag naar griepprikken bij de huisartsen te zijn dan dat er voorraad is. Daarom heeftstaatssecretaris... Lees meer
Berkhout Nieuws
-
Per 1 januari 2021 Overname Praktijk door dokter A.B.Lüchinger
Beste mensen,Op 1 januari 2021 heb ik huisartsenpraktijk Berkhout overgenomen van dokter J. Sturris en H.B. Bergmeijer... Lees meer
Spierdijk Nieuws
-
Mevr Beetsma met zwangerschapsverlof
In verband met zwangerschapsverlof zal mevrouw Beetsma vanaf 1 oktober 2020 afwezig zijn.Ze heeft een gezonde zoon... Lees meer
Ursem Nieuws
-
Nieuws Januari
Verdrietige tijden Naast de ernstig zieken en overlijdens niet gerelateerd aan corona, speelt deze weken in Ursem ook... Lees meer
Wognum Nieuws
-
Controles in Coronatijd bij Huisartsenpraktijk Wognum
Helaas kunnen de controles die u gewend bent van uw bloeddruk, suikerziekte of longziekte in een periode als deze niet... Lees meer
Algemeen Nieuws
-
Verbeter je gezondheid! met de gratis Ommetje-app
Heb je de app en wil je de laatste versie? Klik hierboven en werk je app bij! Lees meer -
Online inzage via: Uw Zorg online
Wilt u in uw eigen medisch dossier bij de huisarts kunnen kijken met uw computer of telefoon? Dat kan nu met Uw Zorg... Lees meer -
Huisartsen geven geen mondkapjesverklaring!
De huisartsen raden hun patiënten aan om mondkapjes te dragen ter bescherming van zichzelf en de mensen om zich heen... Lees meer -
Berichten naar HOTMAIL-account komen soms niet aan!
Helaas laat Microsoft de berichten vanaf de Waterling website niet zonder meer door naar sommige Hotmail-accounts... Lees meer -
Informatie voor mantelzorgers
De Luisterlijn (0900-0767) om even stoom af te blazen. De Mantelzorglijn (030-7606055) heeft professionals klaarstaan die... Lees meer -
Gegevensuitwisseling, de tijdelijke maatregel van de overheid !
Door een tijdelijke maatregel van de overheid is het tijdens de corona crisis toegestaan om een samenvatting van uw... Lees meer